De MDT McKenzie-methode: een innovatieve aanpak voor kinesitherapie en manuele therapie

Ben je een kinesitherapeut of manueel therapeut en wil je jouw professionele praktijk verbeteren? Ben je op zoek naar een eenvoudige, effectieve en erkende methode om rugklachten te voorkomen en behandelen? Dan is dit artikel interessant voor jou! We stellen de MDT McKenzie-methode aan je voor, inclusief de principes, indicaties, toepassingsmogelijkheden en resultaten. Je zult zien hoe deze methode je kan helpen om je patiënten te helpen, hen zelfredzaam te maken in hun herstel en je consultatie tijd te optimaliseren.

Wat is de MDT McKenzie-methode?

De MDT McKenzie-methode, ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie (MDT), is een methode ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse kinesitherapeut Robin McKenzie. Het is gebaseerd op het idee dat de meeste musculoskeletale pijn wordt veroorzaakt door een mechanische disbalans in de wervelkolom als gevolg van verkeerde houdingen of bewegingen. Met name herhaalde of langdurige buiging van de wervelkolom kan leiden tot een disbalans van een deel van de wervelkolom, wat kan leiden tot conflict met een zenuwstructuur en pijn bij de patiënt.

Daarom stelt de MDT McKenzie-methode voor om het mechanische evenwicht van de wervelkolom te herstellen door herhaalde bewegingen in de tegenovergestelde richting van degene die het probleem hebben veroorzaakt. Bijvoorbeeld, als de patiënt lage rugpijn heeft als gevolg van frequente rugbuigingen, zal hij rugextensies uitvoeren om de mechanische belasting van de rug te herstellen. Dit kan leiden tot een  centralisatie-fenomeen. Centralisatie wordt gedefinieerd als: het verplaatsen van symptomen naar de wervelkolom, samen met vermindering of verdwijning van perifere symptomen (pijn die uitstraalt naar de ledematen).

Wat zijn de voordelen van de MDT McKenzie-methode?

De MDT McKenzie-methode biedt veel voordelen voor patiënten met musculoskeletale problemen gerelateerd aan de wervelkolom:

 • Het zorgt voor snelle en langdurige pijnvermindering en aanzienlijke verbetering van de functie.
 • Het voorkomt overmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers.
 • Het vermindert het aantal therapeutische consultaties, de daarmee gepaard gaande kosten en arbeidsongeschiktheid.
 • Het beperkt het gebruik van aanvullende onderzoeken (medische beeldvorming) of chirurgische ingrepen.
 • Het bevordert de autonomie van de patiënt in zijn/haar behandeling en preventie. De patiënt wordt een actieve deelnemer in zijn/haar herstel.

De MDT McKenzie-methode biedt ook voordelen voor kinesitherapeuten en manuele therapeuten:

 • Het biedt een rigoureus, betrouwbaar en reproduceerbaar evaluatiesysteem gebaseerd op klinische observatie.
 • Het maakt een snelle en nauwkeurige diagnose van mechanische syndromen mogelijk.
 • Het biedt een gepersonaliseerd behandelplan op basis van het profiel van de patiënt.
 • Het vergemakkelijkt de communicatie met de patiënt door middel van eenvoudige en begrijpelijke taal.
 • Het optimaliseert de consultatie tijd door zich te richten op de essentie.

Hoe pas je de MDT McKenzie-methode toe?

Om de MDT McKenzie-methode toe te passen, moet je drie stappen volgen:

 1. Evaluatie: Dit omvat het bevragen van de patiënt over zijn/haar medische geschiedenis, huidige symptomen en hun evolutie. Het helpt bij het identificeren van triggers of verergerende factoren van pijn en het uitsluiten van mogelijke contra-indicaties voor de methode (infectie, fractuur, tumor, enz.).
 2. Diagnose: Het is gebaseerd op het uitvoeren van herhaalde bewegingstests in verschillende richtingen (buiging, strekking, rotatie, zijwaarts bewegen) en het observeren van hun effect op de symptomen van de patiënt. Op basis van de symptomatische respons kan de therapeut de patiënt classificeren in een van de volgende drie mechanische syndromen:
  1. Posturaal syndroom: betreft patiënten die alleen pijn hebben wanneer ze een langdurige of verkeerde houding handhaven. De behandeling bestaat uit het corrigeren van de houding en het vermijden van schadelijke posities.
  2. Dysfunctie syndroom: betreft patiënten die pijn hebben wanneer ze hun maximale bewegingsgrens in een bepaalde richting bereiken. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van geleidelijke rekoefeningen in de beperkte richting.
  3. Derangement syndroom: betreft patiënten die variabele pijn hebben afhankelijk van de bewegingen die ze maken en die pijn kunnen uitstralen naar de ledematen. De behandeling bestaat uit het uitvoeren van centralisatieoefeningen.
 3. Behandeling: Het doel is om pijn te verminderen of te elimineren en de functie van de patiënt te herstellen. Het is voornamelijk gebaseerd op zelfbehandeling door de patiënt zelf, die meerdere keren per dag de voorgeschreven oefeningen moet uitvoeren. De therapeut kan ook handmatig ingrijpen om het effect van de oefeningen te vergemakkelijken of te versterken. Daarnaast geeft de therapeut de patiënt educatie over de oorzaken van zijn/haar probleem en manieren om het te voorkomen.

Wat zijn de resultaten van de MDT McKenzie-methode?

De MDT McKenzie-methode is het onderwerp geweest van talrijke wetenschappelijke studies die de effectiviteit en superioriteit ervan ten opzichte van andere conventionele benaderingen voor de behandeling van rugpijn hebben aangetoond. Bijvoorbeeld:

 • Een studie gepubliceerd in 2018 in het Journal of Manual & Manipulative Therapy vergeleek het effect van de MDT McKenzie-methode met standaard manuele therapie bij 148 patiënten met chronische nekpijn. De resultaten toonden aan dat de MDT McKenzie-methode effectiever was in het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het verhogen van de tevredenheid van de patiënten.
 • Een studie gepubliceerd in 2019 in het Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy vergeleek het effect van de MDT McKenzie-methode met een algemeen oefenprogramma bij 72 patiënten met chronische lage rugpijn en uitstralende pijn in het been. De resultaten toonden aan dat de MDT McKenzie-methode effectiever was in het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het verminderen van het gebruik van medicatie.
 • Een studie gepubliceerd in 2020 in het Journal of Physiotherapy vergeleek het effect van de MDT McKenzie-methode met standaardzorg bij 320 patiënten met bevestigde lumbale hernia door middel van MRI. De resultaten toonden aan dat de MDT McKenzie-methode effectiever was in het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het vermijden van een chirurgische ingreep.

Conclusie

De MDT McKenzie-methode is een innovatieve benadering voor kinesitherapie en manuele therapie die helpt bij het voorkomen en behandelen van rugpijn. Het is gebaseerd op een observatie- en zelfbehandelingssysteem voor evaluatie, diagnose en behandeling. Het biedt snelle en langdurige resultaten voor patiënten met musculoskeletale aandoeningen zoals nekpijn, lage rugpijn of ischias. Het heeft ook voordelen voor therapeuten, die hun consultatietijd kunnen optimaliseren en de communicatie met hun patiënten kunnen verbeteren.

Als je meer wilt weten over de MDT McKenzie-methode of je wilt de opleiding volgen, aarzel dan niet om contact op te nemen met het McKenzie Institute Belgium. Daar vind je nuttige informatie, trainingen op jouw niveau en getuigenissen van professionals die deze methode hebben toegepast/gebruikt. De McKenzie-methode kan je manier van praktijkvoering veranderen en je professionele tevredenheid verbeteren. Wacht niet langer en sluit je aan bij de beweging!

Referenties:

Meta-Analysis 

J Orthop Sports Phys Ther. 2018 Jun;48(6):476-490. doi: 10.2519/jospt.2018.7562. Epub 2018 Mar 30.

Effectiveness of the McKenzie Method of Mechanical Diagnosis and Therapy for Treating Low Back Pain: Literature Review With Meta-analysis

Olivier T LamDavid M StrengerMatthew Chan-FeePaul Thuong PhamRichard A PreussShawn M Robbins

McKenzie Back Exercises

Steven J. Mann 1Jason C. Lam 2Paramvir Singh 3

In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.

2022 Jul 4.

Affiliations expand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Globally recognised as a leading treatment for back, neck and extremities disorders.