Hoe kan de MDT-McKenzie methode uw patiënten met pijn aan het bewegingsapparaat helpen?

Bent je kinesitherapeut en wil je jouw klinische skills verbeteren? Heb je al gehoord van de MDT-McKenzie methode, maar weet je niet zeker wat het is of hoe het jouw kan helpen bij patiënten met rug-, nek- of ledematen pijn te behandelen? Dit artikel legt de basisprincipes uit van deze methode voor mechanische diagnose en behandeling van het bewegingsapparaat, die zich wereldwijd heeft bewezen.

Wat is de MDT-McKenzie methode?

De MDT-McKenzie methode is een patiëntgerichte, actieve participatie methode die erop gericht is de patiënt te beoordelen, te behandelen, te educeren en in staat te stellen met pijn om te gaan. De methode is gebaseerd op de observatie van de effecten van herhaalde en aanhoudende bewegingen op de symptomen van de patiënt. Het stelt ons in staat problemen van het bewegingsapparaat in vier categorieën in te delen: posturaal syndroom, dysfunctie syndroom, derangement syndroom en andere problemen die niet in deze drie categorieën passen. Zodra deze indeling is gemaakt, weet u welke patiënten u kan helpen met de MDT-McKenzie-methode en kunt u hen geruststellen over de prognose van hun pathologie.

Hoe wordt de MDT-McKenzie-methode toegepast?

De MDT-McKenzie-methode bestaat uit vier stappen:

  • Beoordeling: de kinesitherapeut maakt een grondige klinische anamnese van de patiënt, gebaseerd op zijn medische voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en reacties op de geteste bewegingen. Hij probeert vast te stellen tot welk syndroom de patiënt behoort en het oorzakelijke mechanisme ervan te bepalen.

  • Behandeling: De kinesitherapeut schrijft specifieke oefeningen voor, aangepast aan het syndroom van de patiënt en het oorzakelijke mechanisme ervan, om de pijn van de patiënt te verminderen. Dit zijn meestal eenvoudige, progressieve oefeningen die de patiënt thuis regelmatig dient te doen. Het doel is de pijn te verminderen, de functie te verbeteren en herhaling te voorkomen. Self management is een belangrijk onderdeel van elke sessie, zodat de patiënt wordt gerustgesteld en weer vertrouwen krijgt in zijn fysieke mogelijkheden.

  • Educatie: gedurende de hele behandeling legt de kinesitherapeut de principes van de MDT-McKenzie-methode uit aan de patiënt en geeft hij hem advies over hoe hij zijn pijn dagelijks kan beheersen. De kinesitherapeut informeert de patiënt ook over risicofactoren, alarmsignalen en te ondernemen preventieve maatregelen om verergering of terugval te voorkomen. De kinesitherapeut kan de patiënt voorlichten aan de hand van de principes van voorkeurshouding, beweging en pijn centralisatie.

  • Autonomie: de kinesitherapeut begeleidt de patiënt tot deze in staat is voor zichzelf te zorgen. Hij leert hem zijn symptomen te herkennen, zijn oefeningen aan te passen aan de evolutie ervan en een gezonde levensstijl te behouden door de kwaliteit van de beweging te behouden.

Wat zijn de voordelen van de MDT-McKenzie methode?

De MDT-McKenzie methode heeft verschillende voordelen voor kinesitherapeuten en hun patiënten:

  • Het is gebaseerd op wetenschappelijke gegevens, gevalideerd door talrijke klinische studies die de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van pijn aan het bewegingsapparaat hebben aangetoond.

  • Ze volgt de aanbevelingen van de KCE richtlijnen.

  • Het is eenvoudig toe te passen en vereist geen specifieke apparatuur of aanvullende onderzoeken (röntgenfoto's, MRI, enz.).

  • Het is gepersonaliseerd en respecteert de behoeften en mogelijkheden van elke patiënt.

  • Het stimuleert de betrokkenheid van de patiënt bij zijn of haar herstel en preventie.

  • In de meeste gevallen levert het snelle en duurzame resultaten op.

Hoe een opleiding volgen in de MDT-McKenzie methode?

Als u de MDT-McKenzie-methode wilt leren of uw kennis ervan wilt verdiepen, kunt u een opleiding volgen bij het McKenzie Institute Belgium . Deze organisatie biedt theoretische en praktische cursussen aan op verschillende niveaus (A, B, C en D) waarmee u de principes en technieken van de methode onder de knie krijgt. Na elke module bent u in staat om de MDT-McKenzie-methode rechtstreeks toe te passen bij uw patiënten in de praktijk. Aan het einde van de opleiding kunt u een certificerings examen afleggen dat uw bekwaamheid in MDT-McKenzie aantoont.

Conclusie

De MDT-McKenzie-methode is een innovatieve en doeltreffende methode voor de behandeling van patiënten met pijn aan het bewegingsapparaat. Zij is gebaseerd op een strenge evaluatie, een specifieke behandeling, een aangepaste educatie en een empowerment van de patiënt. Het biedt kinesitherapeuten een krachtig instrument om hun klinische praktijk en de tevredenheid van hun patiënten te verbeteren. Als u zich in deze methode wilt bekwamen, aarzel dan niet om de website van het McKenzie Institute Belgium te raadplegen om de beschikbare opleidingen bij u in de buurt te ontdekken.

Vond u dit artikel interessant? Deel het op sociale netwerken en schrijf je in op onze nieuwsbrief om artikels te ontvangen over de MDT-McKenzie methode en kinesitherapie in het algemeen.

https://fr.mckenzieinstitute.org/

https://be.mckenzieinstitute.org/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161475416300658

Reference List | The McKenzie Institute International®

Brief MDT-McKenzie evidence overview presentation - YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Globally recognised as a leading treatment for back, neck and extremities disorders.