Getuigenis van studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie over hun ervaring over de MDT Methode na 4 weken klinische stage, hoe puur kan het zijn?

Geregeld lopen studenten uit de masteropleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie enkele weken stage bij opgeleide MDT therapeuten.

Aan twee laatstejaarsstudenten vroegen we wat hun ervaring was en wat hen het meest is bijgebleven.

Ann-Sophie en Nel geven duidelijk aan dat ze erg bevooroordeeld waren in hun basisopleiding over de MDT-methode. De MDT-methode wordt erg simplistisch voorgesteld als een oefening voor de rug naar extensie om centralisatie te bekomen. MDT is geïndiceerd voor alle gewrichten en contractiele structuren en is meer dan alleen een extensie beweging. Over deze methode is heel wat literatuur te vinden (meer dan 500 publicaties zoals systematic reviews, RCTs, Cohort studies en tal van referenties in internationale richtlijnen). Voor geïnteresseerden kun je een overzicht krijgen op deze link, alle abstracts zijn in thema verdeeld.

Om het in de woorden van Nel en Ann-Sophie uit te drukken: MDT is voor hun back to the basics, een goed assessment, gestructureerd werken, mechanische diagnostiek in herkenbare patronen die het gemakkelijker maken om gericht te handelen. Zeer opvallend is hun ervaring betreffende de communicatie, een kapstok om de patiënt beter te kunnen informeren, educatie geven en geruststellend te kunnen werken. Wat hun het meest is bijgebleven is de sterkte om differentiaal diagnostiek te doen als het gaat over uitstralende pijnklachten in de ledematen. Het helpt zeer goed te differentiëren of de klachten van een centrale oorsprong komen (vb. Nek of rug, gerefereerd of radiculair) of van een lokale regio (vb. Glenohumeraal gewricht of heupgewricht).

Alvast willen Ann-Sophie en Nel hartelijk danken voor hun moedige getuigenissen en wensen we hen een fijne start in hun nieuwe carrière als kinesitherapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Globally recognised as a leading treatment for back, neck and extremities disorders.